over ons

Wie zijn wij? Broekema Notaris is een kantoor met veel expertise op uiteenlopende gebieden. Wij luisteren goed, stellen de juiste vragen, geven directe opties en adviseren gericht. Niet te formeel met moeilijke vaktermen, maar ongedwongen en in normaal Nederlands. U krijgt een normale gesprekspartner wanneer u belangrijke beslissingen moet nemen.

lees verder

zoek

Europa en het erfrecht


gepost op
7 januari, 2015
geschreven door
Henk Broekema
categorie
estateplanning
reacties
0 reacties

Als Nederlanders komen we graag in het buitenland, voor werken, zaken doen en vakantie houden. Vele nationaliteiten komen ook in Nederland voor dezelfde activiteiten.

Wanneer iemand komt te overlijden in het land waar hij niet de nationaliteit van heeft, krijgen we mogelijk te maken met meerdere rechtssystemen. Voor wat betreft het erfrecht in grensoverschrijdende gevallen zal veelal de vraag zijn of het erfrecht van de nationaliteit van de overledene of het erfrecht van het land waar de overledene woonachtig is of het erfrecht van het land waar de woning is gelegen, van toepassing is.

Ieder land kent haar eigen regels. De regels leiden niet zelden tot verschillende uitkomsten, die soms totaal tegenstrijdig met elkaar zijn. Om een voorbeeld te noemen: sommige Nederlandse testamenten kunnen binnen Europa niet zonder meer worden uitgevoerd; degene die volgens Nederlands recht eigenaar van de woning in het buitenland zou moeten zijn, is dit volgens het ter plaatse geldende recht in veel situaties in het geheel niet.

Deze problemen bestaan al heel lang. Als Nederland sluiten wij graag verdragen met buitenlandse mogendheden om deze problemen zoveel mogelijk op te lossen. Het is jammer dat onze pogingen op dat terrein in het buitenland niet breed worden gedragen.

De Europese Unie heeft in het kader van een goede werking van de interne Europese markt besloten om het erfrecht binnen (een groot deel van) Europa te gaan harmoniseren. De harmonisering treedt in werking op 17 augustus 2015. De Internationale erfrecht verordening van de EU is vanaf dat moment van kracht. De verordening werkt direct in de lidstaten, met uitzondering van Denemarken, Groot Brittanniƫ en Ierland.

Bent u als Nederlander eigenaar van vastgoed in het buitenland of deels woonachtig in het buitenland, neem met ons contact op om de gevolgen van het nieuw Europees erfrecht voor u in kaart te brengen.

RSS nuzakelijk

Recente berichten

Recente reacties

reageer